Jean Gaumy

Pleine Mer

Storgata 95

28. april 2007 - 21. januar 2008

13:30
Mari Hildung

I want to go to sea and this urge already contains the germ of the idea. It can’t be to do with a reportage. It’s something else. I don’t know what exactly. I’ll have to tell a story. Tell it simply. Avoid pretence, the heroic tone. Stay at the human level.

Excerpt from Jean Gaumy’s notebooks (Men at Sea, Harry N. Abrams, 2002, this translation by John Tittensor)

Perspektivet Museum bekrefter sin rolle som senter for dokumentarfotografi i Nord-Norge. Ved å etablere et spennende samarbeid med Magnum Photos i Paris, kan vi bringe noen av Europas beste fotografer til Tromsø. Nå har vi gleden av å invitere publikum til utstillingen Pleine Mer av den franske magnumfotografen Jean Gaumy.

I perioden 1984 til 1998 dro Gaumy på fire reiser til havs og fulgte franske og spanske sjømenn om bord på de siste av de tradisjonelle dypvanns-trålerne. Fotografiene fra disse reisene, sammen med hans dagboknotater, ble til boka ”Men at Sea” (2002). I 2002 vant han den franske Nadar Prize for årets beste fotobok. Utstillingen ”Pleine Mer” viser 29 av fotografiene fra disse reisene, og byr på fragmenter av hans dagboknotater om bord. Det vises også to korte filmer fra samme reiser.

I ”Pleine Mer” møter vi livet på sjøen som et sug, en tilstand og en lett svimlende følelse av endeløst hav og ensomhet, men også et fellesskap i isolasjonen. Jean Gaumy lar oss få et innblikk i en stormfull tilværelse med sine svart-hvitt fotografier i stort format. Hans evne til å kommunisere den visuelle energien i situasjoner og steder gjør at han formidler en historie på en direkte måte og gir dermed sitt publikum en umiddelbar opplevelse av livet på havet. Utstillingen og boken er også et sterkt personlig uttrykk for fotografens søken etter svaret på de udefinerbare store spørsmålene, og hans kontinuerlige søken etter å redde øyeblikket fra tidens malstrøm.


Jean Gaumy er opprinnelig fra sørvestkysten av Frankrike og i en rekke arbeider kan man se en gjenspeiling av hans maritime røtter. I mange motiver er det primærnæringene; sjømannen og bonden, som har fanget hans oppmerksomhet. Han etablerte seg som fotograf på 70-tallet og ble medlem av Magnum i 1977. Som fotoreporter bidro han til å åpne nye dører og fikk stor tillit. Han var blant annet den første fotojournalisten som fikk innpass i franske fengsler. Gaumy har dokumentert vidt i store deler av verden og er kanskje spesielt kjent for sitt arbeid fra Iran og dokumentasjonen fra Iran – Irak krigen. Et av hans mest kjente bilder er av iranske kvinner som trener på pistolskyting under Iran-Irak krigen. Dette fotoet ble publisert verden over.

Ved siden av sin karriere som fotograf har han også vært regissør for en rekke dokumentarfilmer inkludert La Boucane (1984), Jean-Jacques (Chronique villageoise) (1987), Marcel, prêtre (1994) og Submarine (2006). Den sistnevnte av disse var den første av sitt slag i verden, og ble filmet under en fire måneders reise med en ubåt ute på et hemmelig oppdrag. Han har mottatt en rekke priser for sine fotografier og filmer.