Paolo Pellegrin

Gaza Portretter

Storgata 95

26. april 2014 - 26. oktober 2014

16:16
Mari Hildung

Utstillingen er dedisert til Ole D. Mjøs sitt minne, styreleder for Perspektivet Museum i perioden 2001 – 2011.

I perioden 27. desember 2008 til 18. januar 2009 gjennomførte det israelske militæret et angrep på Gazastripen kalt Operation Cast Lead (Operasjon Støpt Bly). Skadeomfanget både på mennesker, bygninger og infrastruktur var uten sidestykke. I Gaza Portretter møter vi sivile palestinere som fikk sine liv dramatisk endret. Med alvorlige kvestelser og tap av kroppsdeler mistet mange evnen til å forsørge sine familier eller gjennomføre planlagt utdannelse. I kjølvannet av krigens herjinger er deres skjebne i liten grad blitt gjenstand for oppmerksomhet. Som fotografen selv sier: «I alle konflikter er det slik: Når den er over, interesserer nesten ingen seg for de sårede».

Den italienske Magnum-fotografen Paolo Pellegrin har siden 2000 dokumentert og rapportert fra begge sider i den langvarige Israel – Palestinakonflikten. Da han ankom Gaza noen måneder etter Operasjon Cast Lead ble avsluttet, møtte han et Gaza i ruiner med et høyt antall døde og sårede. De første bildene etter angrepet ble tatt i 2009. Gaza Portretter viser fortrinnsvis fotografier fra hans opphold i 2012, hvor svært få hittil er publisert. Paolo Pellegrin er en av verdens mest anerkjente krigsfotografer og har mange og lange opphold i Midtøsten. I kjølvannet av Operation Cast Lead følte han seg forpliktet til å formidle de personlige historiene til mennesker som ble rammet så brutalt.

Utstillingen er produsert av Magnum Photos i samarbeid med Perspektivet Museum, og støttet av Det Italienske Kulturinstitutt i Oslo.


Paolo Pellegrin er født i 1964 i Roma. Før han tok sin utdannelse innen fotografi, studerte han arkitektur. I ti år fram til 2001, samme år som han ble nominert til det anerkjente byrået Magnum Photos, var han representert av byrået VU i Paris. Fra 2005 ble han fullt ut medlem av Magnum Photos, og jobbet i ti år på kontrakt med Newsweek. Han bor i dag i London.

Paolo Pellerin har brakt den tradisjonelle fotojournalistikken videre i et nytt og moderne språk. Han tilhører en generasjon av sosialt engasjerte fotografer som på tross av sitt klare moralske kompass avstår fra å dosere. Hans mål er å bidra til vårt kollektive minne ved å stirre verden uforferdet inn i øynene.

Pellegrin har mottatt et stort antall utmerkelser og priser, blant annet ti priser fra World Press Photo og mange priser som Photographer of the Year, Leica Medal of Excellence, Oliver Rebbot prisen, Hansel-Meith prisen og Robert Capa Gold Medal prisen. I 2006 ble han tildelt W. Eugene Smith stipendet for humanistisk fotografi.