Velkommen til «Sara og friheten»!

Over gata sluttfører WOW gatekunst inspirert av Sandel og 15. juni åpner andre del av Perspektivet Museum sin store satsning på Cora Sandel/Sara Fabricius (1880­–1974).

Fra 1901 til 1905 bodde Sara Fabricius med foreldre og brødre i en leilighet i Storgata 95, og det er etasjen familien bodde i som nå er ramme for utstillingen «Sara og friheten».

Sara Fabricius vokste opp i en tid mellom tradisjon og modernitet, og opplevde tidlig at regler og rammer rundt en ung kvinnes liv var for stramme. I brev og litteratur skriver hun om frihet og ufrihet, blant annet mellom kjønnene, om barndommens frihet og frihet til å utvikle seg som kunstner.

For den unge Sara Fabricius var drømmen å bli maler, og en rekke av hennes verk viser stilleben. Også som forfatter skapte Cora Sandel scener, og i utstillingen «Sara og friheten» tenker vi oss at det er Sara som har satt sitt liv i regi gjennom stilleben komponert av hennes egne gjenstander. Installasjonene er utviklet i et samarbeid mellom Perspektivet Museum og Lawrence Malstaf etter en idé av Astri Fremmerlid.

Gjennom brev til venninnen Elisabeth Sinding-Larsen, som Sara skrev mens hun bodde i Storgata 95, opplever vi Tromsø med Sara sitt blikk. Alle de kulturhistoriske gjenstandene i «Sara og friheten» er en gave til Perspektivet Museum fra Sandel/Fabricius sine arvinger. Utstillingen innledes med en biografisk seriestripe av Anneli Furmark.

Åpningsfesten må av smittevernhensyn vente til høsten. Innen den tid skal utstillingen «danses inn» gjennom et samarbeidsprosjekt med danser Liv Hanne Haugen og filmskaper Rachel Andersen Gomez.

For selv om Cora Sandel/Sara Fabricius har etterlatt oss både billedkunst og litteratur, uttalte hun: «Från början ville jag dansa».

Velkommen!


Publisert:

av: