Trykkelykke og utopiske samtaler

«Tadaa!» roper en barnestemme entusiastisk og det første bobletrykket er klart. Han griper sugerøret igjen og vil lage flere. Etter hvert fylles rommet med begeistrede samtaler på ulike språk, og tørkebordet til postkortene fylles til randen. For mange var dette et første møte med de grafiske teknikkene monoprint og bobletrykk.

Barnas Dager sørget for en jevn strøm av deltakere i alle aldre. Det ble pustet og boblet, malt og trykket, og langs veggene vokste det rekker med fargerike, kreative motiv. Mens trykkene tørket flettet vi regnbuearmbånd i anledning Pride. Det var rett og slett topp stemning i museet på Barnas Dag!

Uavhentede trykk ligger ut uken for de som ønsker å hente trykkene de ikke fikk med seg på Barnas Dager grunnet tørketiden.


UTOPISKE SAMTALER.

Samtidig var det full aktivitet i første etasje. Christine Smith-Simonsen, Sladjana Lazic, Elisabeth Sandersen og Gunhild Gjørv fra Senter for fredsstudier (CPS), UiT, tok utgangspunkt i utstillingen Red Utopia av Jan Banning, og inviterte til dialog rundt hvordan utopisk og dystopisk tenkning kan begrense og utvide vårt syn på og håp for fremtiden. Ambisjonen var å si noen om relevansen av utopi-begrepet i dag og belyse det fra flere sider.

Vi fikk blant annet høre om kjønnsstereotypiske dystopier, kjønnstilpassede utopier og om mulighetene ved bruk av utopiske ideer for å bryte ut av vante tankemønster. Utopier kan brukes som drivkraft til å løfte frem marginale stemmer, til å skape felles mål, men også som verktøy for populister, og bli dystopier.

Gode kommentarer fra både panel og publikum ga interessante samtaler rundt begrepet, og vi retter en stor takk til Senter for fredsstudier for samarbeidet som åpnet opp for ytterligere interessante perspektiv ved utstillingen Red Utopia.

Foto: Camilla Erenius

 


Publisert:

av: